Godt at vide

Hvordan bruger man masking fluid, masking liquid, masking pen?

Hvordan bruger man masking fluid, masking liquid, masking pen?

Masking fluid, masking liquid, masking pen. Kært barn har mange navne, men kort sagt er masking fluid et redskab, som du bruger i akvarelmaling til at afdække dele af dit maleri, så der ikke kommer akvarelmaling på området. Vi bruger blandt andet den skønne masking pen fra Molotow i vores august boks, hvor du virkelig lærer at bruge masking fluid og kan gå på opdagelse i alle masking pennens mange muligheder.

Masking fluid er nemlig et genialt ekstra produkt til akvarelmaling! Du kan bruge masking fluid til at skabe smukke detaljer, flotte baggrunde og anderledes effekter. Men der er mange ting, som du skal være opmærksom på, når du sætter dig for at bruge masking fluid. Specielt for at undgå at få revet i dit elsket akvarelpapir.

Se videoen inden du starter for at få en guide til, hvordan du bruger din masking fluid:

Sådan bruger du masking fluid:

  1. Skitsér dit maleri ind.
  2. Påfør din masking fluid.
  3. Lad din masking fluid tørre.
  4. Mal dit akvarelmaleri, som du normalt ville.
  5. Lad akvarelmalingen tørre og fjern så din masking fluid.

Detaljerede gennemgang af, hvordan du bruger masking fluid, masking liquid, masking pen:

1. Skitsér dit maleri ind.

Oftest når vi bruger masking fluid i akvarelmalerier, så har vi et meget specifikt område, som vi ønsker at holde akvarelmalingen væk fra. Derfor giver det rigtig god mening, først at skitsere dit motiv eller baggrund ind. Dog er der også tilfælde, som i de brusende bølger fra august boksen, hvor vi bruger vores masking fluid til at skitsere direkte på vores akvarelpapir.

 

2. Påfør din masking fluid.

Når du har skabt fundamentet for dit maleri, kan du nu gå videre til at påføre din masking fluid. Men dette step er ikke så simpelt, som det kunne lyde. For med så mange andre ting i livet, er forberedelsen utrolig vigtig for det endelige resultat. Specielt når dit mål er at bruge masking fluid uden af ødelægge akvarelpapiret. Her er fire gode råd til, hvordan du påfører masking fluid.

  1. Sørg for, at dit akvarelpapir er fuldstændig tørt, før du bruger din masking fluid.
  2. Bruger du masking fluid fra en flaske – som Talens 75 ml. Liquid masking film – kan du med fordel blande en lille smule vand i din masking fluid.
  3. Sørg for hurtigt at sætte låg på din masking fluid eller din masking pen. Luft kan nemlig gå ind og ødelægge din masking fluid, så du ikke kan bruge den så længe.
  4. Bruger du ikke en masking pen, men derimod masking fluid fra en flaske, så brug en gammel eller misformet pensel til at påføre din masking fluid. Masking film er nemlig hårdt for din akvarelpensel og kan ødelægge dine penselhår.

 

Sådan undgår du at ødelægge din pensel med masking fluid:

Dyp din akvarelpensel i et glas vand med opvaskemiddel. Sørg for, at penslen suger meget af vandet til sig, da sæben lægger et beskyttende lag over penslen.

Dup din pensel i køkkenrulle for at fjerne det overskydende vand.

Påfør din masking fluid.

Rens din pensel med det samme – enten i en mild håndsæbe eller med penselsæben fra Da Vinci.

 

3. Lad din masking fluid tørre.

Udførelsen af dette step er ret indlysende. Det er forskelligt fra masking fluid til masking fluid, hvor længe den er om at tørre. Men de fleste mærker tørrer inden for 3-5 minutter. Det er meget vigtigt, at din masking fluid er helt tør, før du maler ovenpå.

4. Mal dit akvarelmaleri, som du normalt ville.

Endnu engang lidt indlysende. Nu når din masking fluid er tør på dit akvarelpapir, kan du problemfrit male ovenpå de afdækkede områder. Din masking fluid fungerer som et beskyttende lille gummilag, der sikrer, at der ikke kommer akvarelmaling på de dækkede områder.

5. Lad akvarelmalingen tørre og fjern så din masking fluid.

Det er meget vigtigt, at din akvarelmaling er fuldstændig tør, før du begynder at fjerne din masking fluid. Lad gerne dit maleri ligge i en time. Men som med alt andet, er det en fin balance. For dit masking fluid må ikke tørre ind på dit akvarelpapir i mere end en – maks to! – dage. Jo længere din masking fluid ligger på papiret, desto tættere et bånd knytter de nemlig og jo sværere bliver det at give slip – hvilket man jo kun kan sætte sig ind i.

Når først din akvarelmaling er tør, kan du nu forsigtigt bruge din finger eller et lille stykke gummi til at fjerne din masking fluid. Kør forsigtigt din finger over de afdækkede områder og ændre retningen, hvis du kan se, at lidt af dit akvarelpapir bliver revet af.

Og voila! Du har nu lært, hvordan du bruger masking fluid!

Husk som altid, at øvelse gør mester – også når du skal fjerne masking fluid. Og så kan vi kun give den varmeste anbefaling af august boksen, hvor du virkelig kommer i dybden med masking fluid, hvordan du bruger masking fluid og hvad du kan bruge masking fluid til.

Find mere viden og inspiration

Se alle blogopslag
Sådan aktiverer du din akvarelmaling

Hvordan aktiverer du din akvarelmaling og får den over i paletten?

En grundig introduktion til et meget vigtigt step, når du maler med akvarel.

Sådan kender du forskel på øvepapir og bomuldspapir

Sådan kender du forskel på øvepapir og bomuldspapir

Find ud af hvilket akvarelpapir i din Selvtid boks der er med bomuld.

Lær at male metalliske sæbebobler med akvarelmaling

Lær at male metalliske sæbebobler med akvarelmaling

Skab de smukkeste metalliske bobler på det sorte akvarelpapir.