Jesmonite

Jesmonite 10 mest stillede sprøgsmål

Jesmonite 10 mest stillede sprøgsmål

Jesmonite er ved at blive mere og mere populært i moderne design og blandt kunsthåndværk - især os 'hjemmekunstnere', som gerne vil bruge jesmonite til vores DIY-projekter. Jesmonite åbner en verden af kreativitet for os DIY-entusiaster og amatørkunstnere, men med den voksende popularitet kommer også en række spørgsmål.

Vi har derfor samlet de mest stillede spørgsmål om Jesmonite til hjemmebrug. Vi håber, at du finder de svar du leder efter! Ellers kan du altid skrive til os på info@selvtid.dk.

Psst... Hvis du gerne vil i gang med at støbe med jesmonite derhjemme, kan du finde vores alt-i-en jesmonite krea kits her.

1. Hvad er Jesmonite, og hvad er det lavet af?

Vi har skrevet en længere artikel om det her. Men kort sagt er Jesmonite et kompositmateriale, der består af en blanding af mineralbaseret pulver (fra gipse familien) og en akrylbaseret lim. Det er udviklet til at efterligne udseendet og teksturen af forskellige materialer som sten, men i en lettere vægt, hurtigere at arbejde med og bedre for miljøet.

2. Er Jesmonite sikkert at arbejde med derhjemme?

Ja, Jesmonite er sikkert at arbejde med derhjemme. Det indenholder ikke giftstoffer og er fri for skadelige opløsningsmidler, hvilket gør det til et miljøvenligt og brugervenligt materiale. Dog kan du ikke spise materialet eller indånde pulveret direkte.

3. Hvilke værktøjer har jeg brug for til at arbejde med Jesmonite?

Det skønne ved jesmonite er, at du ikke skal bruge mange materialer for at støbe dine egne ting! For de fleste hjemmeprojekter med Jesmonite vil du have brug for grundlæggende værktøjer som en blandingsskål, en dejskraber, en form (som en  silikoneform) og eventuelt noget farve til jesmonite, hvis du ønsker at farve dine støbninger. Jesmonite har en råhvid grundfave, hvis du ikke blander det op med farver.

4. Hvordan farver jeg Jesmonite?

Du kan tilføje farve til Jesmonite ved at blande farvepigmenter i din Jesmonite masse, før du hælder det ned i formen. Du kan lave en helfarve eller skabe de skønneste marmor-effekter og meget mere! Vi sælger små tuber med de tre primærefarver, som du kan blande alverdens farver ud fra. Du kan finde dem her til 35 kr.

5. Kan gravide bruge Jesmonite?

Generelt betragtes Jesmonite som sikkert at arbejde med, da det er et ikke-giftigt og miljøvenligt materiale. Dog anbefales det altid at tage visse forholdsregler, især for gravide kvinder, da de er mere sårbare over for visse kemiske stoffer. Selvom Jesmonite er ikke kendt for at frigive farlige dampe, er det altid bedst at arbejde i et godt ventileret område og undgå unødig indånding af støv eller partikler - som et lokale med et vindue. Husk, at du altid kan spørge din lægen, hvis der er noget, du er i tvivl om.

6. Hvor lang tid tager det at hærde Jesmonite?

Hærdningstiden varierer afhængigt af typen af Jesmonite, mængden der bruges, og de omgivende temperaturforhold. Formene i vores Jesmonite kits er ca. 20-30 minutter om at hærde, før du kan få dem ud af formen og se resultatet. Herefter skal de gerne stå og 'svede af' i ca. 24 timer for fuld hærdning. Lige når de kommer ud, kan de nemlig godt se lidt grynet ud.

7. Hvordan efterbehandler jeg Jesmonite støbninger?

Når dit Jesmonite-projekt har svedt helt af, kan du eventuelt slibe kanterne for at få en glattere finish og sikre dig, at det ikke ridser på bordet. Du kan også tilføje en beskyttende sealer eller voks for at bevare overfladen og give den en mere glansfuld finish.

8. Er Jesmonite vandtæt og vandafvisende?

Ja, Jesmonite er vandtæt, når det er hærdet korrekt og givet den rigtige efterbehandling. Du får f.eks. en sealer med i alle vores alt-i-en Jesmonite bokse, som sikre dig, at dit Jesmonite boliginteriør kan udsættes for fugt eller vand.

Hvis du f.eks. laver en muslingebakke til din håndsæbe, kan vi anbefale dig at borre et lille hul i, så vandet kan løbe ud.

9. Kan børn bruge jesmonite?

Selvfølgelig kan små kunstnere og kreative børn også nyde den spændende verden af Jesmonite! Det er et sikkert og ikke-giftigt materiale, hvilket gør det velegnet til børneprojekter. Men som med alle kunstaktiviteter er det altid vigtigt at have en voksen til at overvåge og hjælpe med processen - og sikre sig, at de ikke spiser materialet selvfølgelig 😉

Så lad de små mestre prøve kræfter med Jesmonite, og du vil blive overrasket over, hvor meget glæde og stolthed de vil få ud af at skabe noget unikt med deres egne hænder! Bare sørg for, at de har det sjovt og sikkert med projektet!

10. Kan Jesmonite bruges til madfade?

Ja, det kan du som udgangspunkt godt. Når du arbejder med jesmonite til madvare, skal du dog være opmærksom på at efterbehandle det med en beskyttende sealer. Dette vil sikre, at overfladen er glat og hygiejnisk og samtidig giver den en flot finish. Det skal dog lige siges at det frarådes at servere våde, syreholdige, olieholdige eller fedtede madvarer på produkterne, da produkterne ikke er designet specifikt til brug med madvarer. Vi gør også opmærksom på at jesmonite endnu ikke er fødevaregodkendt, da der ikke er lavet nogle undersøgelser på området. Dog er materialet ikke giftigt eller skadeligt for hverken dig eller dine omgivelser. Så brug med fødevarer er på eget ansvar.

  

Vi håber, at du fandt det svar, som du ledte efter! Ellers kan du altid skrive til os på info@selvtid.dk. 

Find mere viden og inspiration

Se alle blogopslag
Få 7 skønne ideer og tips til din mal-selv akvarelkalender

Få 7 skønne ideer og tips til din mal-selv akvarelkalender

Her får du inspiration til at lave de skønneste malerier til dine kalender måneder I september måned 2024, fik vi nemlig udviklet og produceret Danmarks første mal-selv akvarelkalender, som du helt...

Hvorfor er det fedt at give hjemmelavede julegaver? 🎅🎄

Hvorfor er det fedt at give hjemmelavede julegaver? 🎅🎄

Derfor er det godt at give en hjemmelavet julegave fyldt med omtanke og personlighed.

forskellige akvarelfarver vandfarver

Hvad er forskellen på de forskellige typer akvarelmaling?

Tørret pans, tuber eller flydende? Bliv klogere på alle typer akvarelmaling.