Godt at vide

Hvordan passer man bedst på sine pensler til akvarelmaling?

Hvordan passer man bedst på sine pensler til akvarelmaling?

En god pensel gør underværker, når man maler med akvarelmaling. Akvarelpensler er dog sartere end de fleste andre pensler, blandt andet fordi hårene i penslen er blødere. 

Hvis man ikke behandler sine pensler rigtigt, kan de hurtigt blive slidte, og ens investering i en god pensel kan blive erstattet af en træls månedlig udgift til nye pensler. Men den gode nyhed er, at det er super let at passe godt på sine pensler, så du kan få glæde af dem i lang tid. Man skal bare lige kende de rigtige tricks, som du kan se i videoen eller læse i opsummeringen nedenunder

Lad aldrig penslen være i vand i længere tid

Vi starter med den regel, som jeg personligt synes er sværest at overholde, når jeg maler. Man skal aldrig efterlade sin pensel i vand. Vandet kan nemlig gå ind og opløse limen, som holder hårene i penslen sammen. Og ikke nok med at der er mindre hår i ens penslen, så har hårene det typisk med at falde af, mens man maler. De kan være svære at fjerne uden at ødelægge maleriet, så en god huskeregel er aldrig at efterlade penslen i vand.

Rengør dine pensler ordentligt

Fordi akvarelmaling er vandopløseligt, er det heldigvis nemt at gøre dine pensler rene, efter du har malet. For det meste kan du nøjes med at skylle din pensel under vand. Et par gange om måneden kan du dog med fordel bruge en lille bitte smule sæbe til at rense alt malingen ud af penslen. Efter du har skyllet penslen, skal du let presse det meste vand ud af penslen med noget køkkenrulle, og bagefter forme penslen til sin originale form. Hvis du bruger en rund tip – som vi hovedsageligt gør hos Selvtid – skal du altså forme penslens hoved som en tip, ligesom den så ud, da du fik den.

Læg penslen horisontalt, når den skal tørre

For at undgå at det overskydende vand løber ind i penselhovedet og opløser limen, skal du altid lægge din akvarelpensel fladt ned for at tørre, når du har gjort den ren. Når din pensel er tørret helt, skal du sørge for at opbevare den et sted, hvor intet rør penselhovedet. Opbevar aldrig dine pensler med hovedet ned af i et glas, da det vil ødelægge penslens form.

Brug dem hovedsageligt kun til at male med akvarelmaling

Akvarelpensler er sartere end pensler som bruges til akrylmaling eller oliemaling, blandt andet fordi hårene i penslen er blødere, fordi de skal observere så meget vand. Penslen bliver derfor lettere slidt af kemikalierne i andre produkter eller rug lærreds overflader.

Vil du tilføje nogle flotte detaljer til dit maleri med f.eks. hvid gouache maling eller sort ink, er det ikke fordi din pensel bliver ødelagt af det. Men prøv så vidt muligt ikke at bruge penslerne til akryl- eller oliemalerier. 

Lad vær med at dyppe hele din pensel i vandglasset

Hvis du dypper hele din pensel i vandet, når du maler, risikerer du, at der kommer vand ind under metalrøret, som holder din pensels hoved (også kaldet penslens dupsko). I værste tilfælde kan det få penslen til at knække. Prøv derfor aldrig at dyppe penslen længere ned i vandet end til ca. midten af dupskoen.

Lad vær med at smide dine misformet pensler væk!

Intet er så dårligt, at det ikke er godt for noget. Er uheldet ude og har en af dine pensler mistet formen eller blevet slidt op, kan den stadigvæk spille en vigtig rolle i din samling. Den kan altid bruges til at mikse farver, male med maskeringsvæske eller løfte maling fra dit papir – opgaver, du ikke vil slide dine gode pensler med.

Psst… Du behøver ikke at bruge en formue på dine pensler. Mange køber dyre pensler med mårhår eller egernhår, fordi de er absurd gode til at absorbere meget vand. De kommer til gengæld hurtigt op og koster mere end 500 kr. stykket – og de helt store pensler kan koste over 1.000 kr.

Men over de seneste år er kvaliteten steget på pensler lavet med syntetiske hår, og der er flere og flere professionelle kunstnere, som har lagt dyrehårene fra sig. Også fordi syntetiske akvarelpensler bare en hel del billigere. Hos Selvtid bruger vi pensler fra Van Gogh, som har fundet den fine balance mellem god kvalitet og god pris. Men selv hvis du vil opgradere dine pensler, kan du få høj kvalitet fra Rembrandt til under 250 kr. for 3 pensler.

Find mere viden og inspiration

Se alle blogopslag
Sådan aktiverer du din akvarelmaling

Hvordan aktiverer du din akvarelmaling og får den over i paletten?

En grundig introduktion til et meget vigtigt step, når du maler med akvarel.

Sådan kender du forskel på øvepapir og bomuldspapir

Sådan kender du forskel på øvepapir og bomuldspapir

Find ud af hvilket akvarelpapir i din Selvtid boks der er med bomuld.

Lær at male metalliske sæbebobler med akvarelmaling

Lær at male metalliske sæbebobler med akvarelmaling

Skab de smukkeste metalliske bobler på det sorte akvarelpapir.