Ny i akvarelmaling

En nybegynders rejse gennem Selvtids intro boks 1

Annemette har lært at male med akvarelmaling - hendes historie

Fra stress til akvarelblomster. Mette har malet intro boks 1.

Hvordan kommer man i gang med en ny hobby? For mit eget vedkommende har det at implementere en ny hobby været så godt som umuligt. Med lange arbejdsdage, fysisk- eller mentalt hårdt arbejde, og huslige pligter, børn, familie der venter derhjemme, kan det være uoverskueligt at skabe fritid for sig selv

En sygemelding, der skreg på mere ro

Da jeg i foråret blev sygemeldt med stress, var bare det at komme op om morgenen en kamp, og to-do listerne sølle. Men jeg startede i gruppeterapi, hvor vi blev instrueret i meditation, og det at sætte tid af til sig selv og mærke efter, hvad der sker i kroppen. For hvordan forklarer man sine børn, at mor altså lige skal ind og ligge i sengen i 10 minutter uden forstyrrelser? Det at lære at meditere kan for nogle føles unaturligt – endda ubehageligt, og det er her, at en hobby som for eksempel akvarelmaling kan være en god mellemvej.

Jeg har før i tiden kun tegnet. Da jeg var barn, var det som små doodles på mine hæfter i skolen. Senere havde jeg en notesbog, hvor jeg gik og tegnede øjebliksbilleder af mine omgivelser. Det at male var helt nyt for mig, især med akvarel. Jeg er barnebarn af en akrylmaler og har flere af hans malerier hængende i min lejlighed, men (uden at være ekspert) lader det til, at akvarelmaling har et helt andet univers af kreative teknikker, man kan bruge.

En god start med akvarelmaling

Da jeg startede på første projekt i introboks 1, hyggede jeg mig simpelthen så meget med at blande farver!
At få en følelse med penslen og finde hoved og hale i vandmængder, half pans, tykkelserne på penslerne – hvad der fungerede bedst for mig. Derudover tog jeg mig selv mange gange i at sidde og ”snakke med” på Helena og Sofies snak, og at det er noget, jeg konsekvent har gjort siden.

Krisen og frygten for at fejle

Min krise ramte mig først rigtigt, da jeg nåede til bladprojektet ”Three Shades of Green”. Et så umiddelbart simpelt projekt blev besværliggjort af min egen frygt for at fejle. Dette var det første egentlige motiv, jeg skulle male. Efter jeg havde malet to blade, som jeg var rimelig tilfredse med, ville jeg ønske, at jeg bare kunne have copy-pastet dem rundt på hele maleriet – men det havde jo selvfølgelig slet ikke gjort det alsidigt, eller givet mig den vigtige øvelse. Helena sad sammen med mig og reprimanderede mig flere gange under processen om, at jeg skulle snakke pænt til mig sig, og at fejl altså sagtens kan gøre maleriet smukkere.
Jeg tror hele den krise var uundgåelig – da jeg var ramt allerværst af mit stress, kunne jeg slet ikke få mig selv til at begynde at male, i frygten for at fejle med noget igen. Men det gik op for mig under projektet, at jeg simpelthen så på det hele med de forkerte briller. Helena har jo malet tusindevis af blade, og det var min første gang – og til min store overraskelse, endte jeg faktisk med at være tilfreds med slutresultatet, efter at have lagt det fra mig.

Små succesoplevelser og smukke roser

Overraskende nok var blomsterriget et projekt der fangede mig fra start. Jeg brugte både øvepapiret til at teste, om jeg har blandet mig til den rigtige farve. Men jeg brugte det også til at tegne mine første motiver, for at få en føling med penslen. Nogle af mine første roser på prøvepapiret var de bedste, jeg havde lavet, og derfor var det heller ikke lige så udfordrende for mig at starte mit maleri på bomuldspapiret. 
Den bedste rute jeg har fundet til vejen væk fra stress, har været de små succesoplevelser. 
Og bare det, at jeg kunne male en rose så hurtigt og være tilfreds, var en enorm succesoplevelse.
Roserne er helt sikkert noget, jeg vender tilbage til igen! Der var nemlig stadig ting ved projektet, jeg ikke helt fik gjort, som at tynde farven mere ud med vand. Men samtidig skabte jeg mit eget unikke udtryk i mit første maleri.

Mal projekterne efter, hvad der føles rigtigt for dig

Citrusskiverne var det mest meditative at male. Jeg besluttede mig for at male appelsinen som min store frugt, og detaljemæssigt kan man godt se, at det var min startfrugt. Jeg prøvede at lægge en mørkere orange i midten – og kunne ikke lide det, da al min maling flød sammen– og Sofie sagde ”Så lad være med at gøre det”.
Og så enkelt er det. Hvis der er en teknik, der ikke spiller for dig, som du ikke kan lide, ikke har lyst til at tilføje til dit eget maleri – så kan du simpelthen bare lade være! Ikke to mennesker maler ens, og det at få trykguides, omrids og videoinstruktioner begrænser dig aldrig i at sætte dit eget unikke præg på dit maleri.
Jeg kunne mærke, da jeg var kommet til fjerde projekt, at jeg allerede havde nemmere ved at acceptere de fejl jeg lavede, og med mere viden også hurtigere komme på løsninger. Sofie sad samtidig ved siden af mig og udviklede et projekt til den nye efterårsboks, og kommenterede også på, hvor stor en forskel der var på vores måder at male på. Ingen måder er rigtige eller forkerte, men kontrasten var hyggelig for os at observere.

Hvordan kommer man så i gang med en ny hobby?

Så hvordan kommer man i gang med en ny hobby? Det handler simpelthen bare om at skabe tid og rum til sig selv, ikke være bange for at fejle, men at værdsætte dét, at lære noget nyt, at lave fejl og at se sig selv vokse i processen.

Vi bliver aldrig bedre til noget, hvis vi ikke øver os. Og hvis det mentale overskud til at male ikke var der, da du begyndte, er jeg sikker på, du allerede kan mærke en forskel, så snart du er kommet i gang. Eller når du er færdig og allerede har lysten til at forsætte på næste projekt.

Find mere viden og inspiration

Se alle blogopslag
Sådan aktiverer du din akvarelmaling

Hvordan aktiverer du din akvarelmaling og får den over i paletten?

En grundig introduktion til et meget vigtigt step, når du maler med akvarel.

Sådan kender du forskel på øvepapir og bomuldspapir

Sådan kender du forskel på øvepapir og bomuldspapir

Find ud af hvilket akvarelpapir i din Selvtid boks der er med bomuld.

Lær at male metalliske sæbebobler med akvarelmaling

Lær at male metalliske sæbebobler med akvarelmaling

Skab de smukkeste metalliske bobler på det sorte akvarelpapir.